. Близо три месеца след злополучното кацане на индийския спускаем апарат

...
. Близо три месеца след злополучното кацане на индийския спускаем апарат
Коментари Харесай

Американската лунна мисия ЛРО откри останките от индийския апарат Викрам

. Близо три месеца след злощастното кацане на индийския спускаем уред “Викрам ”, три месеца на недомлъвки, спекулации, отвод от страна на Индийската галактическа организация ISRO да разгласява фотосите от “Чандраян 2 ” на мястото на втурване, американската автоматизирана лунна станция  “Лунър Риконисънс Орбитър ” бе тази, която разгада ориста на задачата. 

Спускаемият уред в действителност се е разрушил. 

Въпреки че някои индийски медии пускаха информация, че “Викрам ” е достигнал лунната повърхнина недокоснат, въпреки и под надолнище, и по този начин хората останаха с усещане, че задачата му е постигнала най-малко непълен триумф, истината най-накрая излезе нескрито. Спускаемият уред се е разрушил – и е на голям брой дребни части: 

На тази карта, формирана въз основата на фотоси от камерата LROC на американската задача “Лунър Риконисънс Орбитър ”, се виждат следите от “Викрам ”. Със зелено са маркирани евентуалните части хардуер от спускаемия уред, а със синьо – нарушената почвена конструкция. Credits: NASA/GSFC/Arizona State University

Американската задача “Лунър Риконисънс Орбитър ” съумя да снима фотосите на мястото на рухване на “Викрам ” на 17-ти септември, 14-ти и 15-ти октомври и 11-ти ноември. Фотографиите от 17-ти септември бяха публично качени в общественото пространство няколко дни по-късно и запалянко на име Шанмуга Субраманиан пръв е съумял да откри къде са останките. Последващото снимане през октомври и ноември просто удостоверило находката.

Държа да припомня, че разгадаването на мистерията е допустимо единствено с помощта на отворената политика на НАСА, която постановява всички заснемани фотоси от междупланетните задачи да бъдат качвани в мрежата за общонародно прилагане. Нито една друга галактическа организация с изключение на НАСА не обнародва всичките си фотографии в период.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР